Przeskocz do treści

Krążki cebulowe faszerowane kalafiorem

Nareszcie na targach pojawiło się warzywo, na które czekam niecierpliwie każdego roku - młoda cebula. Przygotujcie się na wiele cebulowych przepisów! Dzisiaj mam dla Was przepyszne, zasadowe krążki cebulowe, które doskonale sprawdzają się jako ciepła przystawka.


  • 2 cebule
  • 2 pory
  • kalafior
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz

Cebule obrać, odkroić końce, przekroić na pół i oddzielić poszczególne warstwy na kształt Amerykańskich krążków cebulowych. Krążki z cebuli ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Pory pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju. Kalafior rozdrobnić blenderem, po czym dodać do pora i smażyć razem kilka minut. Dodać przyprawy, posiekany koperek i natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą napełnić obręcze cebuli. Podlać bulionem, przykryć folią i piec 25-30 minut w 200 stopniach.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestFacebooktwittergoogle_plusredditpinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *