Przeskocz do treści

Gołąbki z sosem pomidorowo-miodowym

gołąbki w sosie miodowo pomidorowym

  • 1 kapusta włoska
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 pory
  • 1 marchewka
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • olej

Liście kapusty blanszować 3 minuty w gotującej, osolonej wodzie, po czym wystudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por umyć i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać por i smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać marchewkę i dusić kolejne 3, 4 minuty. Dodać ugotowaną kaszę, przyprawy i poddusić kilka minut, aż połączą się wszystkie składniki. Farsz ten zawinąć w liście kapusty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Podlać bulionem i piec ok. 40 minut.

Sos

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3/4 litra przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • sól
  • pieprz

Czosnek i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać przecier, miód i przyprawy. Dusić ok. 15 minut na bardzo wolnym ogniu. Sos podawać na ciepło, polewając nim gołąbki. Smacznego!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestFacebooktwittergoogle_plusredditpinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *