Przeskocz do treści

Kotlety z czerwonej soczewicy z cukinią i marchewką

  • 200 g. czerwonej soczewicy
  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • tarte migdały
  • sól, pieprz

Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię zertzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, pozostawić nakilka minut, następnie odcisnąć. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować kotlety rękami zwilżonymi w wodzie, obtoczyć w migdałach, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec  ok 35 min. w temperaturze 175 st. C. z termoobiegiem. Po 20 minutach kotlety obrócić na drugą stronę.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestFacebooktwittergoogle_plusredditpinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *