Przeskocz do treści

Pasztet z zielonej soczewicy z jabłkiem

Ten wiosenny pasztet uzyskał pełną aprobatę moich koleżanek i kolegów z pracy. Tak się składa, że czasami wykorzystuję ich jako degustatorów, zanim zdecyduję się zamieścić któryś z moich eksperymentów kulinarnych na blogu. Mam świadomość, że opinie mogą być niezbyt obiektywne, no cóż nie każdy ma odwagę skrytykować danie, którym jest częstowany...


  • 400 g zielonej soczewicy
  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego kminku
  • olej kokosowy
  • sól
  • pieprz cayenne

W pojemniczku na przyprawy (pojemnik na przyprawy można zastąpić gazą) umieścić pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe.   Soczewicę dokładnie wypłukać, zalać zimną wodą na 30 min., następnie ugotować wraz z przyprawami. Po ugotowaniu przyprawy wyjąć. Soczewicę odcedzić, pozostawiając kilka łyżek wody w której gotowała się soczewica.

Por pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Marchew i seler zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze.

W garnku o grubym dnie rozpuścić 1 1/2 łyżki oleju kokosowego, podsmażyć por, następnie dodać rozdrobnione pozostałe warzywa. Wszystko razem dusić 2-3 min.

Warzywa połączyć z soczewicą i dokładnie zmiksować. Dodać posiekaną zieleninę, zmielone siemię lniane; wszystko doprawić solą i pieprzem cayenne i kminkiem.

Jabłko obrać, pokroić w średnią kostkę, wymieszać z masą.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 1 godz. w temperaturze 180 st. C.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestFacebooktwittergoogle_plusredditpinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *