Przeskocz do treści

Przecier z dyni

Niestety, mój ulubiony sezon, czyli sezon na dynię, trwa krótko i niedługo się kończy. Można go jednak znacznie wydłużyć, przygotowując jesienią przecier z dyni. Taki przecier można podzielić na porcje, zamrozić i przez całą zimę stosować do zup, sosów, a kiedy zakończycie już dietę można go też wykorzystać do do ciast, deserów i na tysiąc innych sposobów.


przecier z dyni

  • 1 dynia

Dynię obrać, pokroić w kostkę i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia (wtedy dynia odparuje, a przecier będzie mniej wodnisty) przez ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusz. Ciepłą dynię dokładnie zmiksować. Przecier można stosować od razu lub przełożyć do mniejszych pojemników, zamrozić i dziękować sobie przez długie zimowe miesiące.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestFacebooktwittergoogle_plusredditpinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *