Przeskocz do treści

Sałatka z buraków i kiszonej kapusty

Tym razem zainspirowałam się kuchnią wileńską. Jak się okazuje kuchnia litewska to nie tylko chłodnik, kartacze, potrawy z ziemniaków czy miód pitny. Można tam również spróbować doskonałych i zdrowych sałatek.  Oto przepis na jedną z nich.


  • 3 buraki
  • 200 g. kiszonej kapusty
  • 1 puszka czerwonej fasoli (ew. szklanka świeżo ugotowanej)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika ewentualnie nasion konopi
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz

Buraki umyć, zawinąć w folię i upiec w piekarniku. Ostudzone obrać i pokroić w kostkę. Dodać kapustę, fasolę, olej i przyprawy. Wymieszać, wstawić na godzinę do lodówki.

Nasiona konopi uprażyć na suchej patelni, posypać sałatkę tuż przed podaniem.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestFacebooktwittergoogle_plusredditpinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *