Przeskocz do treści

Słodko-słona sałatka z komosą ryżową

Ostatnie chwile truskawkowego sezonu: po miesiącu słodyczy czas na coś wytrawnego.


  • 2 szklanki różyczek brokuła
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy quinoa (komosy ryżowej)
  • 1 cukinia
  • 5-6 truskawek
  • 1/2 słodkiej cebuli
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 papryczki chili

Sos:

  • 1 łyżka naturalnego miodu (ew. syropu z agawy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Brokuł ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cukinię pokroić w półplasterki, wyłożyć na blachę, skropić oliwą, posypać czosnkiem niedźwiedzim i ugrillować. Papryczkę i cebulę pokroić w drobną kostkę, truskawki pokroić w plastry. W międzyczasie do słoika wlać miód, sok z cytryny, oliwę, dodać sól i energicznie wymieszać. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski i skropić sosem. Smacznego!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestFacebooktwittergoogle_plusredditpinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *