Zupa fasolowa

W czasie zimowych chłodów warto sięgnąć po zupę - a że dni krótkie, to najlepiej po prostą i rozgrzewającą. Zasadowa fasolowa spełnia oba te kryteria, tak więc smacznego!


Zupa fasolowa

  • 1 szklanki fasoli Jaś
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 mały por
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki

Fasolę namoczyć na noc i odcedzić, po czym zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż będzie półmiękka - w miarę potrzeby dolewać wodę do garnka. Do wywaru z półmiękką fasolą dać warzywa i przyprawy i gotować do czasu, aż fasola całkiem zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestFacebooktwittergoogle_plusredditpinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *