Przeskocz do treści

Krem z brokułów i awokado

Ta zupa zasługuje na szczególną uwagę ze względu na jeden jej składnik - avocado. Ten mało popularny owoc (a może warzywo?) zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu oraz sporą ilość potasu, który reguluje ciśnienie krwi.

krem z brokułów

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • pęczek brokułów
  • 1 awokado
  • kiełki brokuła
  • sól,
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz czarny
  • sok z cytryny

Marchew, pietruszkę i seler oraz przyprawy (umieszczone w pojemniczku do przypraw, jeśli taki posiadamy (a polecam)) zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy brokuła i gotujemy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy garnek z płyty, usuwamy przyprawy, dodajemy dojrzałe, pokrojone awokado i miksujemy blenderem, aż zupa osiągnie kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możemy dolać trochę wrzątku.

Zupę podajemy posypaną kiełkami brokuła.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestFacebooktwittergoogle_plusredditpinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *