Tym daniem zainspirowała mnie jedna z moich utalentowanych kulinarnie koleżanek. Pasta ta sprawdzi się zarówno w roli przystawki jak i dania głównego. Wystarczy podać ją z upieczonym ziemniakiem lub spaghetti z warzyw i mamy obiad.
- 4 średniej wielkości papryki
- 1 bakłażan
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Paprykę ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Grillować w piekarniku kilka minut, obrócić na drugą stronę i grillować kolejnych kilka minut, po czym pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Zdjąć skórkę, która powinna łatwo odchodzić, jeśli papryka była grillowana odpowiednio długo.
Bakłażana pokroić na plastry, ugrillować.
Wystudzone warzywa pokroić w drobną kostkę, wymieszać. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.