Przeskocz do treści

Jedzmy kiełki: mieszanka stir fry

Mieszanka roślin strączkowych zwiera kiełki ciecierzycy, fasoli mung oraz soczewicy zielonej i brązowej. Stanowi doskonałe uzupełnienie diety w dobrze przyswajalne białko roślinne. Na uwagę zasługuje fakt, że mieszanka stir-fry jest doskonałym źródłem witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K, oraz minerałów: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, jodu, manganu, litu selenu i miedzi.

Kiełki te doskonale regulują poziom insuliny, szczególnie polecane są kobietom w ciąży, wegetarianom i weganom właśnie z racji posiadania dużej ilości witaminy B9 - kwasu foliowego. Substancja ta znana jest również z zapobiegania rozwój raka piersi, jelita grubego czy raka szyjki macicy.

Zawarte w mieszance kiełki soczewicy obniżają poziom ciśnienia we krwi. Natomiast kiełki ciecierzycy zapobiegają zaparciom i wspomagają odchudzanie, poprzez zwiększenie uczcie sytości i zmniejszenie apetytu.  Co ciekawe uważane są również za afrodyzjak.

 


Źródła:
pokarmzycia.pl, poradnikzdrowie.pl

FacebooktwitterredditpinterestFacebooktwitterredditpinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *